Huipputason yllätysvierailu 30.09.2016

Suomen erinomaiseksi mainittu koulujärjestelmä herättää suurta kiinnostusta ulkomailla. Vierailijoita saapuu kaikkialta maailmasta tutustumaan suomalaisiin kouluihin ja oppilaitoksiin. Tampereen koulutustarjonta on varsin edustavaa, ja Tampereen Rudolf Steiner -koulu täydentää tätä monipuolista kokonaisuutta omaleimaisuudellaan. Edukseen erilainen, kasvatuksen ja opetuksen luova lähestymistapa kiinnostaa vierailijoita.

Kansainvälisen koulutusyhteistyön järjestäjiä on paljon. Yksi näistä on Council for Creative Education, joka toimii Tampereella. Juuri he saivat Delhin opetusministerin Manish Sisodian ja Suomen Intian suurlähettilään seurueen yllättäen pysähtymään Tampereella äskettäin tapahtuneen neljän päivän Suomen vierailun aikana.

Lukion 11. luokan kuvataiteen tunnilla oppilaat esittelivät mustepesutekniikalla tehtyjä surrealistisia harjoitustöitä sekä seuraavan työn – Aleppon ja Palmyran raunioiden – luonnoksia.

Opetusministeri Manish Sisodian lisäksi suurlähettilään seurueessa olivat Punya S. Srivastava, Manoj Kumar, Arvind Chandran, Ashok Kumar Sharma ja CCE:n Shirin Kulkarni.

Oppilaat kertoivat koulusta ja vastasivat ministerin kysymyksiin. Lukion rehtori Miia Bergman esitteli ilmiöpohjaista opetusta teemalukiossa. Kuin tilauksesta 11. luokan oppilastiimit olivat valmistelemassa talous-teemajakson loppuesityksiä. Eräs tiimi oli valmistanut näytelmän progressiivisesta verotuksesta ja tasaverotuksesta. Ministerin kysyessä kummanko verotustavan he valitsisivat valtakuntaan, jos saisivat määrätä, oppilaat puolustivat progressiivista verotusta ja perustelivat sen hyvin.

Pihamaalla vieraat riensivät vielä lähtiessään katsomaan 3 A -luokan rakennusprojektia.

Muita vierailijoita

Elokuussa 2016 koulussa vieraili joukko Bahrainin opetushallinnon koulutarkastajia. He tutustuivat kouluumme kokonaisen koulupäivän ajan. Myös japanilaisten opettajiksi valmistuvien yliopisto-opiskelijoiden ryhmä ehti jo piipahtaa. Japanilaiset ovat vierailleet koulussamme säännöllisesti jo useiden vuosien ajan. He viipyvät Tampereella useita päiviä ja tutustuvat koko kattaukseen: neuvoloihin, päiväkoteihin, kouluihin, kirjastoon ja yliopistoon.

Suurin vierailutapahtuma lienee ollut Council of Creative Educationin syksyllä 2016 koulumme tiloissa järjestämä luovan kasvatuksen symposium, jonka osallistujat kokoontuivat oheiseen ryhmäkuvaan.

Teksti: Marja Suurla
Kuvat: Aarne Norberg, viimeinen kuva Emmi Rämö