Maukasta ja vastuullista kasvisruokaa 18.09.2017

Kasvisten runsas lisääminen myös sekaruokavalioon monipuolistaa ateriaa, on ekologisesti vastuullista ja tuo lautaselle makua, väriä ja iloa. Oppilasravintola Timjamin ruokalista on vastuullinen: luomutuotteita, sesongin raaka-aineita ja itse tehtyä ruokaa. Timjamissa onkin tällä viikolla teemana vaihteleva kasvisruoka! Ravintolasta löytyy joka päivä paitsi herkullista kasvisruokaa, niin myös ruokaan liittyviä tietoiskuja ja päivän kasvisruokavinkki, joista tässä muutamia:

Ekologiset vaikutukset

Kasvisruuan tuottaminen vaatii liharuokaa vähemmän viljelypinta-alaa.  Yhden lihakilon tuottamiseen tarvitaan noin kymmenen kiloa kasvirehua.

Yhteinen vastuu ilmastonmuutoksesta

Lisäämällä kasviksia ruokavaliossa ilmastonmuutos hidastuu ja vedenkäyttö vähenee. Voit säästää noin 2500 litraa vettä, jos et käy suihkussa kahteen kuukauteen tai jätät yhden liha-hampurilaisen syömättä.

Myyttinen proteiini

Pohjoismaissa saadaan yleensä ateriasta liikaa eläinproteiinia, joka varastoituu rasvana ja voi aiheuttaa munuaisongelmia. Edes urheilijat eivät tarvitse proteiinilisää, jos ruokavalio on monipuolinen.

Vinkki: Yhdistä kahta kasviproteiinia!

Valmista hummus itse tai osta kaupasta. Kikherneistä ja seesaminsiemenistä valmistettu levite on maukas ja terveellinen.

Kurjen tilan Ira ja Ari Hellstén tarjosivat kauniit juurekset ja kasvikset Timjamiin ihasteltaviksi. Kuvassa myös Timjamin emäntä Merja Jokiniemi.

Timjamin ruokalista löytyy täältä, tervetuloa herkuttelemaan!

tekstit: Merja Jokiniemi ja Jenni Jukkola
kuvat: Jenni Jukkola