Steinerkoulu inspiroi Kaija Saariahoa 16.04.2019

Keskiviikkona 6.3.2019 saimme vieraaksemme upean säveltäjäkuuluisuuden Kaija Saariahon.

Kaija Saariaho sai taiteilijapohjansa Helsingin steinerkoulussa, jossa hän opiskeli vuosina 1959–72. Vieläkin hän muistelee steinerkouluvuosiaan rakkaudella ja lämmöllä. Oppilashaastattelun aikana säveltäjä kertoi steinerkouluvierailujen tuovan hänelle hyviä ja spesiaaleja muistoja omilta kouluajoiltaan.

Jo 11-vuotiaana sävellystyönsä aloittanut Saariaho kokee koulutaustansa hyödylliseksi säveltäjän työssään. Hän kertoi esimerkiksi eurytmiaharjoitusten tuoneen musiikkiin kehollisuutta. Hän mainitsi myös, että kouluaikaiset värikkäät maalaukset ovat auttaneet häntä kuvittelemaan musiikkinsa väreinä.

Säveltäjäntyöstään Saariaho kertoi, että luonnollisesti kaikki päivät eivät ole hyviä, mutta usein käy niinkin, että työhön uppoutuneena ja inspiraation virratessa on työpäivää vaikeaa lopettaa. Jos inspiraatio sävellykseen loppuu, Saariaho jatkaa sitkeästi työtään ja ideoita tulee jatkaessa. Säveltäjä aloittaa työskentelynsä heti aamusta ja jatkaa sitä auringonlaskuun saakka, sillä hän tykkää työskennellä päiväsaikaan. Tarkkoja rituaaleja hän käytti vain nuorempana, nykyään hän ei koe niitä tarpeellisiksi.

Saariaho ihastui diatoniseen choroi-huiluun, ja koulu lahjoitti sellaisen hänelle.

Työnsä parhaat hetket säveltäjä Saariaho sanoo kokevansa työpöydän ääressä asioiden asettuessa paikoilleen. Sävellyksen valmistuttua Saariaho tuntee itsensä helpottuneeksi, mutta toisaalta myös surulliseksi kaiken tekemänsä suuren työn jälkeen; mieleen voi nousta ajatuksia, onko työ tarpeeksi hyvä, voisiko vielä tehdä jotakin toisin.

Sävellykset ovat Kaija Saariaholle tärkeitä, ja hänellä on hyvin henkilökohtainen suhde teoksiin. Musiikillaan hän haluaa koskettaa muita ja avata kuuntelijassa itsessään jotakin uutta.

Suomalaisuus on kansainväliselle säveltäjälle hyvin tärkeää. Hän kokee itsensä täysin suomalaiseksi ja kertoo kasvaneensa suomalaisiin arvoihin, vaikka hän onkin asunut monia vuosia ulkomailla ja kotikin on tällä hetkellä Ranskassa. Suomessa hän arvostaa ihmisten rehellisyyttä ja suoruutta, toisista välittämistä, vilpittömyyttä luontoa kohtaan sekä koulutusta ja taideaineiden opetusta, josta Suomi myös kansainvälisesti tunnetaan.

teksti: Hilla Alakärppä ja Aino Vähälä 9 B-luokka
kuvat: Emmi Rämö