Suomalainen, maksuton kouluruokailu 70 vuotta 19.09.2018

Kauha kerrallaan kohti tasa-arvoa

Vuonna 1948 tuli voimaan laki, jolla taattiin maksuton ateria kaikille oppilaille varallisuudesta riippumatta.

19.-20.9.2018 tutustumme 1980-luvun kouluruokailuun

80-luvulla ruokalistat kehittyivät vaihteleviksi, useamman viikon kiertäviksi listoiksi, jotka takasivat oppilaille mahdollisuuden tutustua erilaisiin ruokiin.

• Kouluissa tarjottiin esimerkiksi hedelmäbroileria, tillilihaa, jauhemaksapihvejä, kaalipataa, veriohukaisia sekä risottoa.
  • Pizzeriat ja etnoravintolat ilmestyivät katukuvaan.
  • Kauppojen virvoitusjuoma- ja snacks- valikoimat lisääntyivät. Juustosuikerot olivat suuri hitti.
  • Makaronisalaatit olivat suosikkeja kotien ruokapöydissä ja kasvikset korvasi usein herne-maissi-paprika -pakaste.
  • Harrastusten lisääntyessä perheiden yhdessä viettämä aika väheni, tämä lisäsi mikroruokien kysyntää.