"Teinpähän tässä koululle uuden ennätyksen ja historiaa!" 08.09.2017

Aloin kysellä viime keväänä liikunnanopettajaltamme Ilkalta, että onko mahdollista tehdä päättötyö jalkapallojoukkueen valmentamisesta. Se kävi hänelle hyvin ja oli innoissaan tästä ideasta, koska ennen ei olla saatu mitään valmennustoimintaa minkäänlaisiin kisoihin, joten hienoa jos saisimme kerrankin kunnolla valmistautuneen joukkueen mukaan kisoihin.

Tästä itsekin innostuneena aloitin joukkueen kasaamisen, jossa itse menin kysymään mahdollisilta pelaajilta pääsevätkö he osallistumaan. Pidimme toukokuun alussa pienen tapaamisen, jossa käytiin läpi tätä prosessia. Tässä vaiheessa joukkueessa oli vain nykyisiä 7. ja 8. -luokkalaisia.

Ensimmäiset treenit pidettiin toukokuun 9. päivä, joihin osallistui n. 14 pelaajaa. Treenejä oli joka viikko kesälomaan asti (1/viikko). Kesällä treenien järjestämisessä oli ongelmia, koska kukaan ei oikein päässyt niihin. Yhdet pidimme, joihin tuli vain 3 pelaajaa, veljeni ja kolme muuta vanhaa steinerkoululaista luokaltani.

Niin sanotun "kesätauon" jälkeen joukkueeseen ja treeneihin tuli mukaan myös 9-luokkalaisia, koska he ehtivätkin ennen Lappiin menemistä osallistua turnaukseen. Joukkueessa oli sillä hetkellä 17 pelaajaa, joten minun piti karsia porukkaa pienemmäksi.

Yläkoulujen välinen poikien jalkapalloturnaus järjestettiin Kaupissa 7.9.2017. Turnaukseen osallistui 12 pelaajaa ja mukana oli katsomassa opettajista Ilkka Aaltonen, Milja Hirvonen ja lukion rehtori Antti Leikkanen. Lohkossamme oli Norssi, Etelä-Hervanta ja Linnainmaa.

Saapuessamme kentälle muiden joukkueiden pelaajien halveksivat katseet ja puheet kuuluivat hyvin meidänkin korviimme. Niitä enempää ajattematta Jyräsimme Norssin 5-0 lukemin. Toisessa pelissä saimme onnekkaan pilkun, jonka tietenkin joukkueen "tähtipelaaja" Teemu pisti varmasti sisään. Siitä alkoikin Etelä-Hervannan teurastaminen, jopa kesken pelin vastajoukkueen tarhautumisen seurauksena pelaajaamme lyötiin jälkeen pallon riiston. Voitimme 6-1 ja joukkue oli itsevarmempi ja varmempi lohkovoitosta, kuin koskaan. Kolmas peli ei ollut niin maalirikas, mutta senkin voitimme 3-1. Olimme ainoa joukkue, joka pääsi lohkosta jatkoon ja suoraan top neljän joukkoon.

Semi-finaalissa meitä vastassa oli turnauksen yksi ennakkosuosikeista Pohjois-Hervannan koulu, joka voitti meidät epäonnisten maalien takia 2-0 lukemin.

Pronssiottelussa meitä vastassa oli Kämmenniemen koulu, jonka voitimme värikkäiden vaiheiden jälkeen 3-1 lukemin. Peli oli jännittävä, koska johdimme ensimmäisen puoliskon jälkeen  2-0, mutta toisen puoliajan alussa vastustaja sai onnekkaan maalin puolustajiemme hölmöilyjen seurauksena. Kämmenniemi prässäsi kovaa ja oli koko ajan lähellä tehdä tasoituksen, kunnes Oliver Vaahto ratkaisi ottelun vastahyökkäyksestä lukemiin 3-1 ottelun lopussa.

Ottelun jälkeen saimme mitallit ja otimme ryhmäkuvan. Oma osuuteni turnauksessa oli suunnitella pelityyli, kokoonpano, huutaa vaihdot, päättää ketkä ovat kentällä ja mitä paikkaa pelaavat ja tietenkin työni oli huutaa pelaajille koko ottelun ajan kaikkea kehittävää.

Itse halusin tämän päättötyön, koska olen todella kiinnostunut futiksesta ja olen aika hyvin kärryillä jalkapalloon ja sen valmentamiseen liittyvissä asioissa. Lopputulokseen olen todella tyytyväinen, vaikka finaalipaikka olisi ollut mahdollinen. Teinpähän tässä koululle uuden ennätyksen ja historiaa!

teksti: Valtteri Hiltunen, 12 B
kuvat: Ilkka Aaltonen