Way to Fame 23.09.2016

Tampereen steinerkoulun 8A-luokka valmistelee tällä hetkellä täyttä häkää elämänsä esitystä!  Steinerkoulun opetussuunnitelmaanhan kuuluu kaksi näytelmää: toinen tehdään viidennellä luokalla ja toinen kahdeksannella luokalla.

Luokanopettaja Mira Niemi mietti näytelmää jo pidemmän aikaa. Koska luokalla on jo valmiiksi monta soittajaa, tanssijaa ja laulajaa, näytelmäksi haluttiin joku sellainen, missä lasten taidot saataisiin mahdollisimman hyvin esiin. Loppujen lopuksi esitys muovautui suositun Fame-musikaalin idean pohjalta tehtyyn esitykseen. Roolit jaettiin jo seitsemännen luokan keväällä, ja lapset saivat kesäläksyksi omat vuorosanansa.

Päätin mennä katsomaan harjoituksia ja tunnelmia näytelmästä, sen verran siitä oli kuitenkin kotonakin puhuttu.

Koska näytelmässä on paljon tanssikohtauksia, koreografioita on harjoiteltu ja hiottu Nekalassa tanssistudio Dance Actionissa Niina Rajaniemen johdolla.

Tunnilla on melkoisen vauhdikasta, tässä harjoitteluvuorossa on kaksi tanssia: ”Black and Gold” sekä ”I can do everything  better.”

Tanssitunneilta palattiin heti kouluun ja suoraan harjoituksiin. Luokan edessä tehtiin lavasteita.

Pääsuunnittelijan ohjeita ei selvästi totella, joten pieni kurinpalautus on paikallaan. Kavereita naurattaa taustalla. Nuorilla oli ihanan hauska ote tekemiseen, ja kaikki tuntuvat olevan innoissaan.

Lavasteet jätettiin kuivumaan, ja sitten päästiin harjoituksiin. Ensimmäisenä selviteltiin mystistä äänen ja valojen puuttumista, mutta onneksi harjoituksiin saatiin kuitenkin yksi tärkeimmistä asioista, musiikki! Tässä näytelmässä on paljon menoa ja meininkiä sekä näyttäviä musiikkinumeroita. Anna Haukka on sovittanut näytelmään niin tuttuja ja kuin vähän uudempiakin kappaleita.

Tyttöjen Bollywood-tanssi, joka aloittaa toisen näytöksen, on huikea! Tässä pieni näyte:

Näytelmässä ei varsinaisesti ole selkeitä päätähtiä, vaan siinä seurataan yhden luokan oppilaiden ponnistelua omien haaveidensa ja unelmiensa eteen. Ja koska nuorista on kysymys, mukaan mahtuu rakkautta, huumoria, surua ja pettymyksiäkin.

Latinohurmuri Joe Vegas yrittää tehdä vaikutusta Carmeniin. Carmen ei ole vaikuttunut.

Tässä on menossa Black and Gold, eli sama tanssi, jota harjoiteltiin aamulla tanssistudiossa. Rooliasut tekevät tansseistakin aivan eri näköisiä!

Opettaja Sherman ottaa luulot pois nuorilta oppilailtaan. Tunneilta ei myöhästytä, eikä lusmuilla! Rooleissa on kaksoismiehitys, ja tänään harjoiteltiin molemmilla miehityksillä.

Luvassa on myös väärinkäsityksiä ja suuria tunteita. Kuten Nickin ja Serenan tapauksessa.

Mitä tapahtuu, kun balettitunnille ilmaantuu kesken lukuvuoden uusi tyttö? Kolmiodraama? Ehkäpä…

Lisää tunnelmia näytelmän tekemisestä on vielä tulossa. Näytelmän esityspäivät ovat viikolla 41, pysy kuulolla!

Teksti ja kuvat: Taru Halme,  8. A -luokkalaisen äiti