Ei on ok ja odotus ihanaa 29.01.2020

Vapaaksi kasvaminen on eri juttu kuin vapaus. Meillä lapsi kasvatetaan vapaaksi ammattilaisten ohjauksessa. ”Ei” on siis ihan ok sana.

Steinerkouluun liitetään joskus vapauden käsite, mikä sinänsä on mairittelevaa. Se ei tarkoita, että lapset jätetään kasvattamatta. Meillä opettajat valitsevat oikeastaan kaiken lasten puolesta. Opettajat määrittävät kussakin tilanteessa lapsen vapauden rajat. Jees-miehet eivät ilmeisesti ole opetusalalla, koska me opettajat olemme työksemme ei-naisia ja ei-miehiä. Sanomme ei siihen asti, kun lapsen kehitys antaa meille luvan sanoa turvallisesti jees.

Lapsen pitää oppia odottamaan, jotta hänestä tulisi aikuisena ihminen, joka tekee itse harkittuja valintoja oman taitotasonsa mukaisesti. Paras esimerkki tästä on ihmisen piirtäminen. Vuodesta toiseen ja ikäluokka toisensa jälkeen lapset kyselevät, miksemme voisi jo piirtää ihmistä. Vastaan, että ei vielä. Ei vielä tänäkään vuonna. Piirrämme tänä vuonna ihan jotain muuta.

Lopulta koittaa hetki, jolloin opettaja pääsee sanomaan, että nyt me maalaamme ihmisen. Takana on hirveän pitkä odotus, kuten Steinerkoulun historiassa on aina ollut. Lapset ovat nimittäin jo sadan vuoden ajan halunneet piirtää ihmisen ennen kuin se heiltä olisi onnistunut.

Totta kai ihmistä piirrellään kaikenlaisina tikku-ukkoina vihon nurkkaan, mutta kun koittaa vuosi, jolloin ihminen maalataan ihan tosissaan… Se on odotettu hetki. Tänä vuonna olemme kasvaneet ja oppineet niin paljon, että vihdoin teemme sen. Lopputulokset ovat upeita. Lapsi huomaa itsekin, että hän on kasvanut valmiiksi jollekin asialle. Hänestä tulee varma. Ihmisen piirtäjä.

Pahin maailma, minkä nuorille voi tarjota, on koko tulevaisuuden epävarmuus. Sellainen valmiiksi rakennettu riittämättömyyden tunne, jossa on aina kiire tehdä asioita ennen aikojaan. Sillisalaatti, jossa on kova kiire saada ajokortti heti apupyörien jälkeen ja jossa joutuu alaikäisenä matkimaan aikuisuutta kaikissa sen muodoissaan. Meillä oppiaineissa opettaja kertoo, milloin lapsi on valmis mihinkin. Se on turvallista.

Emme todellakaan väitä, että maailma on ihana pumpulipesä, vaan kerromme lapsille ja nuorille, että se on aikuisen hallinnassa. Aika moni asia riippuu ihmisestä itsestään. Jos hyvin käy, luokasta kasvaa niitä ihmisiä, joilla on realistinen käsitys osaamisestaan, peloton suhtautuminen ympäristöönsä ja keinoja toimia.

Nina Kurko
Luokanopettaja