Luomu ansaitsee oman päivänsä 22.09.2022

EU:n luomupäivää vietetään vuosittain 23.syyskuuta. Tuolle päivälle osuu myös syyspäivän tasaus, jolloin yö ja päivä ovat yhtä pitkiä. Tämä symbolisoi myös kestävän maatalouden ja ympäristön tasapainoa, mikä sopii ajatuksellisesti luomutuotantoon.

Luomussa elintarviketuotanto on sopusoinnussa luonnon, biologisen monimuotoisuuden ja eläinten hyvinvoinnin kanssa. Yhteisenä tavoitteena on biodiversiteetin vahvistaminen sekä lannoitteiden ja torjunta-aineiden vähentäminen.

Luomutuotantoa pyritään Suomessakin lisäämään, jotta kuluttajat niin kotona kuin ravintoloissakin voisivat nauttia vastuullisista ruoka-annoksista.

ITSEVALMISTETTUA, LUOMUPAINOTTEISTA KOULURUOKAA

Koulumme oppilasravintola Timjamissa käytetään koko ajan niin paljon luomutuotteita kuin suurelle ammattikeittiölle on mahdollista saada. Haasteita ovat mm tuotevalikoima ja pakkauskoko.

”Perusvalikoimaa saamme tukkujen kautta, mutta tänä syksynä olemme hankkineet uutena myös luomumansikkaa”, kertoo Merja Jokiniemi Timjamista. ”Satokauden ollessa parhaimmillaan tilaamme kasviksia myös suoraan luomutiloilta”.

Muuten oppilasravintolassamme suositaan suomalaisia, mielellään lähellä tuotettuja raaka-aineita.

Kaikkia luomu raaka-aineita ei ole merkitty erikseen Timjamin ruokalistalle, sillä luettelosta tulisi pitkä ja hankalasti luettava. Ruokasalin seinällä oleva luomumittari kertoo päivittäin koululounaan luomuprosentin. Kysy rohkeasti lisää, jos haluat tietää, mikä lounaalla tai kahviossa on luomua.

Meillä Timjamissa joka päivä on Luomupäivä!