Molièren Luulosairas Aurora-salin näyttämölle 13.12.2021

Herra Argan on rikas mies, jolla on kaksi tytärtä Angélique ja Louison sekä uusi vaimo Béline. Argan on täysin terve mutta uskoo olevansa niin sairas, että tarvitsee jatkuvasti lääkitystä ja lääkärin määräämiä hoitoja ja lääkkeitä. Argan myös haluaa tyttärensä menevän naimisiin lääkärin kanssa, jotta perheessä olisi aina lääkäri lähellä.

Nokkela palvelijatar Toinette yrittää saada isäntänsä valitsemaan tyttären todellisen rakastetun Cléanten sekä pyrkii paljastamaan huijarilääkärin ja laskelmoivan vaimon metkut. Toinette toteaa: ”Kun isäntä ei ajattele, mitä tekee, on järkevällä palvelijalla oikeus häntä ojentaa.” Toinetten keksimän juonen ja apuun tulevan Arganin veljen Béralden avulla Arganille selviää huijaus, minkä seurauksena pettynyt kosija Tuomas Diafoirus samoin kuin hänen isänsä sekä syvästi loukkaantunut huijarilääkäri Purgon joutuvat poistumaan paikalta. Lopussa onnelliset nuoret saavat toisensa ja isän siunauksen.

Molière oli ranskalainen klassismin aikana elänyt teatterin monitoimimies, jonka me tunnemme lähinnä näytelmäkirjailijana. Oikealta nimeltään hän oli Jean-Babtiste Poquelin. Molière syntyi 15.1.1622. Hänen isänsä työskenteli kuninkaan hovissa kamaripalvelijana. Molièresta piti tulla lakimies, mutta teatteri vei hänet mukanaan.

Molièren näytelmät keräsivät niin vihamiehiä kuin kuninkaallisia tukijoitakin. Hän pilkkasi näytelmissään uskonnollisia piirejä, lääkärikuntaa ja teeskentelijöitä. Skandaalit lisäsivät Molièren mainetta ja kansansuosiota, mutta vähitellen kuninkaan suosikkia ruvettiin pitämään liian hankalana, ja uudeksi hovin suosikiksi nousi säveltäjä Jean-Babtiste Lully baletteineen.

Kaikista Molièren näytelmistä ei seurannut katastrofeja. Meidän aikanammekin esitetyistä esimerkiksi Lääkäri vastoin tahtoansa (Le Médecin malgré lui, 1666), Saituri (L’Avare,1668) ja Amphitryon (1668) saivat hyvän vastaanoton jo omana aikanaan. Molièren viimeiseksi näytelmäksi jäi Luulosairas (Le Malade imaginaire, 1673), jossa hän pilkkaa ihmisen hyväuskoisuutta ja surkeilua ja jossa hänen pilkkansa lääkäreitä kohtaan saavuttaa huippunsa. Molière kuoli Luulosairaan neljännen esityksen jälkeen 17.2.1673.

Tampereen steinerkoulun 8A-luokka, ohjaajanaan Heini Aalto, tulkitsee Luulosairaan kahdessa yleisönäytöksessä tiistaina 12.12 klo 17.30 ja keskiviikkona 15.12. klo 17.30. Oppilasnäytökset pidetään keskiviikkona 15.12. klo 9.30 ja torstaina 16.12. klo 9.30.