Onnea Timjami! Jälleen luomunkäytön Suomen mestaruus! 03.11.2020

Kylläpä maistuu hyvältä. Tampereen steinerkoulun oppilasravintola Timjami voitti kuudennen kerran peräkkäin luomunkäytön Suomen mestaruuden sarjassa keskisuuri yksityinen toimija. Tänä vuonna voitto julkistettiin poikkeuksellisesti Luomupäivien livestriimauksessa.
– Voittouutinen oli todellinen piristysruiske haasteelliseen poikkeusvuoteen, iloitsee Merja Jokiniemi tiiminsä kanssa.
– Sijoitus vähän jännitti, sillä luomuprosenttimme on hiukan laskenut edellisvuodesta. Joitakin meille tärkeitä luomutuotteita on poistunut markkinoilta, mutta toki raaka-aineista on silti luomua huikeat 81%.
– On hienoa, että saamme valmistaa laadukasta kouluruokaa huippuraaka-aineista, ja tämäkin voitto kannustaa etsimään taas lisää uusia luomutoimittajia, Merja tiivistää voiton merkityksen.
Koko Tampereen steinerkoulu onnittelee Timjamia huippusuorituksesta. Suomen mestaruus on joka vuosi ansaittava uudelleen, joten puhtaampi ja eettisemmin tuotettu ruoka ei ole enää valinta vaan se on pysyvä toimintatapa.
Ammattikeittiöiden Luomu SM -kilpailu on järjestetty vuodesta 2014 lähtien. Kilpailua organisoivan Portaat luomuun -ohjelman projektipäällikkö Anu Arolaakso kertoo, että kisa ei ole koskaan ollut yhtä tasaväkinen kuin tänä vuonna.

Perussarjoissa palkittiin korkeimmat käyttöasteet

Luomu SM -kilpailun perussarjoissa palkittiin perinteiseen tapaan ammattikeittiöt, jotka käyttivät eniten luomua ruoanvalmistuksessaan vuonna 2019. Perussarjoissa on omat kategoriansa yksityisille ja julkisille toimijoille sekä lisäksi jaottelu pieniin, keskisuuriin ja suuriin toimijoihin.
Kokoluokittelu perustuu ammattikeittiöiden vuosittain tarjoamien aterioiden määrään (alle 50 000 ateriaa/50 000–200 000 ateriaa/yli 200 000 ateriaa).
Julkisista ruokapalveluista eniten luomua raaka-aineenaan käyttivät:
- pienet: Ravintola Henricus/Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia, luomua 34 %
- keskisuuret: Ravintola Bar Laurea/Laurea ammattikorkeakoulu, luomua 46 %
- suuret: Helsingin palvelukeskus/päiväkodit, luomua 24,5 %.

Yksityisistä ravintoloista eniten luomua käyttivät:
- pienet: Ravintola Härmän Rati/Järvenpää, luomua 99 %
- keskisuuret: Oppilasravintola Timjami/Tampereen steinerkoulu, luomua 81 %
- suuret: UniCafe/YLVA (Helsinki), luomua 9,4 %

Ammattikeittiöiden vuotuisen Luomu SM -kilpailun tavoitteena on nostaa esille ruokapalveluja ja ravintoloita, jotka tekevät aktiivisesti töitä luomun käyttöasteen nostamiseksi.
Arolaakso iloitsee siitä, että alan kiinnostus kilpailua kohtaan on viime vuosina selvästi lisääntynyt.
– On hieno huomata, että ammattikeittiöt haluavat kertoa aktiivisesti luomun käytöstään, hän toteaa.