Peräti kolme oppilastamme Tampereen nuorisovaltuustoon 21.09.2021

Koulumme sai huikean edustuksen Tampereen nuorisovaltuustoon, kun nuorisovaltuuston suurkokous äänesti joukkoonsa uusia jäseniä. Yhteensä kolme henkilöä oppilaskunnastamme äänestettiin uusiksi jäseniksi. He ovat Aura Granberg 7B, Juliaana Gustafsson 7A ja Tähkä Tolvanen 7A. Hieno saavutus tytöille ja koko kouluyhteisölle.

Tampereen nuorisovaltuusto (nuva) on nuorten vaikuttajaryhmä, joka tuo nuorten ääntä esiin kaupungin päätöksenteossa sekä parantaa heidän vaikuttamis- ja osallistumismahdollisuuksiaan. Nuorisovaltuusto tekee kannanottoja, mielipidekirjoituksia, lausuntoja sekä aloitteita kaupungin eri toimielimille tärkeinä pitämistään asioista. Nuva edustaa nuoria kaupunginvaltuustossa ja kuudessa lautakunnassa.

Äänestys oli trilleri

Koulumme Akvaariossa oli sähköinen tunnelma äänestyksen aikana – ehkäpä jopa sitä ennen. Kaikki ehdokkaat pitivät puheet etäkokouksen kaikille muille jäsenille.

– En aluksi ilmoittautunut mukaan vaaliin lainkaan. Ihan viimetipassa päätimme Juliaanan kanssa osallistua. Oma esittäytyminen kaikkien kuullen ei jännittänyt, mutta tulosten odottaminen oli tosi jännittävää. Odotan innolla, että nuorisovaltuuston toiminta alkaa ja pääsen mukaan, kertoo Aura Granberg.

Myös Tähkä Tolvanen odottaa innolla tulevaa mahdollisuutta vaikuttaa Tampereen laajuisesti.

– Olin siinä uskossa, että olin ainoa hakija steinerkoululta. Lähdin siis vaaliin itsevarmalla asenteella. Olin kuitenkin iloinen, että myös Juliaana ja Aura hakivat ehdolle.

– Olin todella jännittynyt ja hermostunut ääntenlaskun aikana. Ajattelin pääseväni ainakin varasijalle, koska puheeni meni mielestäni hyvin. Olen iloinen ja ylpeä itsestäni, kun tulin valituksi. Nyt pääsen vaikuttamaan nuoriin liittyvin päätöksiin, ja olen jo etukäteen innoissani ensimmäisestä kokouksesta.

Juliaana Gustafsson mietti ehdokkuutta viime hetkeen asti, mutta päätti lopulta lähteä kisaan mukaan.

– Aluksi en ollut ehdolla. Ajattelin nuorisovaltuuston toiminnan olevan liian raskasta koulun ja harrastusten ohella. Päätin kuitenkin osallistua kokoukseen, sillä se vaikutti mielenkiintoiselta. Kokouksen aikana tajusin, että olisi kannattanut ilmoittautua jopa ehdolle. Sen verran mielenkiintoiselta nuvan toiminta näytti ja kuulosti.

– Kun kaikki ehdokkaat olivat esitelleet itsensä, kysyttiin, haluaisiko joku vielä osallistua vaaliin. Sanoin kyllä. Ryhdyin panikoimaan, että mitä sanoisin. Kun sitten vuoroni tuli, puhe meni yllättävän hyvin ja pääsin mukaan. En ole koskaan tärissyt ja jännittänyt niin paljon, mutta nyt olen mukana toiminnassa ja iloinen siitä, Juliaana Gustafsson kertoo.

Oppilaskunta on vaikuttamisen paikka

Oppilaskuntamme on täynnä iloa ja aitoja vaikutusmahdollisuuksia lapsille ja nuorille. On kansallisestikin tärkeää, että nuoret ovat oikeasti mukana demokraattisessa päätöksenteossa. Jokainen oppilaamme on oppilaskunnan jäsen, ja nyt kolmella heistä on mahdollisuus saada äänensä kuuluviin Tampereen kaupungin päätöksenteossa.

– On hienoa ja etuoikeutettua saada toimia tukena ja ohjaajana oppilaskunnan hallitukselle ja koko oppilaskunnalle, kertoo oppilaskunnan vastaava ohjaaja Seija Salo, joka kaikkien muiden Akvaarioon ahtautuneiden kanssa jännitti äänestystulosta.

Oppilaskunta on olennainen osa koulumme toimintaa. Oppilaskunnan hallitus on koulumme oppilaiden oma yhteisö ja koko organisaation tuki. Sen tavoitteena on parantaa oppilaiden asemaa ja kouluhyvinvointia omassa luokassa sekä koko koulussa.

Oppilaskuntamme koostuu 5.–8.-luokkalaisista valituista jäsenistä. He ovat aktiivisia ja tehtävästään kiinnostuneita nuoria.

Ole siis mukana. Vaikutat oikeasti.