Tilannepäivityksiä 20.3. koronavirukseen liittyen 20.03.2020

Pienimpien koululaisten lähiopetuksen järjestäminen poikkeusoloissa on tarkentunut
(Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedotteeseen pohjautuen, julkaistu 20.3. klo 16)

Vastaisuudessa kaikki peruskoulun 1–3 -luokkien oppilaat voivat saada tarvittaessa opetusta myös lähiopetuksen muodossa.

Koronaviruksesta johtuvissa poikkeusoloissa lähiopetus rajattiin aluksi niihin oppilaisiin, joiden huoltajat työskentelevät yhteiskunnan kannalta kriittisillä toimialoilla. Kouluun ei ole kuitenkaan linjaukseen tehdyn tarkennuksen jälkeenkään pakko mennä, vaan myös 1–3 -luokkalaisia suositellaan vahvasti osallistumaan opetukseen etäopetuksen välityksellä, mikäli mahdollista.

Linjausta päädyttiin tarkentamaan, koska kriittisten alojen määritelmä on herättänyt hämmennystä ja vaihtelevia tulkintoja perusopetuksen järjestäjissä.

Tampereen steinerkoulun 1–3-luokkien oppilailla on siis mahdollisuus osallistua lähiopetukseen, mutta toivomme, että mahdollisimman moni jäisi kotiin. Jos lapsimäärä kasvaa, tartuntariski kasvaa.

Valtioneuvoston asiasta antamaa asetusta muutettiin 20.3. Muutoksella lisätään oppilaiden yhdenvertaista oikeutta saada tarvittaessa perusopetuslain mukaista lähiopetusta.

Tampereen steinerkoulu
Simo Taimi, rehtori

+++++++++++++++++++++

Oppilasravintola Timjami suljetaan ma 23.3. alkaen
(julkaistu 20.3. klo 10.30)

Lähikontaktien välttämiseksi oppilasravintola Timjami on suljettuna ma 23.3. alkaen.
Lähiopetuksessa olevien oppilaiden ja heidän opettajiensa kouluruokailu hoidetaan. Ruokailu tapahtuu luokissa.

Oppilasravintola Timjami
Merja Jokiniemi

+++++++++++++++++++

Etäopiskelussa olevien koulutarvikkeet ja niiden nouto
(tiedote julkaistu 19.3. klo 13.50)

Järjestämme etäopiskelussa olevien oppilaittemme koulu- ja opiskelutarvikkeiden noudon koululta seuraavasti.

Pyydä lapsesi koulutarvikkeiden noutoa omalta opettajaltasi Wilma-viestillä. Opettajien yhteystiedot ovat tässä. Puhelinnumerot löytyvät viimeisimmästä tiedotuslehdestämme sivulta 2 ja sivuilta 10–13.

Keräämme pyynnöt ja toimitamme koulutarvikkeet nimellä varustettuihin pusseihin kahdesti viikossa tiistaisin ja torstaisin. Pussit voi noutaa pääovelta tiistaisin klo 8.30 ja torstaisin klo 15.30.
Jos perheessäsi sairastetaan, älä tule koululle hakemaan koulutarvikepusseja. Pusseja noutaessasi vältä lähikontakteja toisiin ihmisiin ja pidä metrin turvaväli.

Vältä kulkua toimistolla tämän asian vuoksi. Muutenkin kaikki ylimääräinen ja tarpeeton kulku kiinteistössä on rajoitettu minimiin.

Simo Taimi, rehtori

++++++++++++

Oppilasravintola Timjami avoinna arkisin klo 10.30-12.
(julkaistu 17.3. klo 16.15)

Timjami palvelee arkisin klo 10.30-12.00 rajoitetulla valikoimalla. Lähiopetuksessa oleville oppilaille on tarjolla koululounaaksi ruokaisa salaatti kahviolinjastossa. Etäopetuksessa oleville ei ole tarjolla ruokailua. Henkilökunnalle kahvio- ja lounasmyyntiä. Tervetuloa.

Oppilasravintola Timjami,
Merja Jokiniemi

+++++++++++++++++

Kouluterveydenhuolto toimii tällä hetkellä normaalisti omalla koululla etäopetukseen siirtymisestä huolimatta.

Tampereen kaupungin kouluterveydenhuolto tiedottaa (julkaistu 17.3. klo 14.30) 

Sovitut vastaanottokäynnit toteutuvat toistaiseksi normaalisti kouluterveydenhuollossa, myös terveydenhoitajan ja lääkärin terveystarkastukset. Terveystarkastuskutsut lähetetään postitse tai vastaanotolle kutsutaan puhelimitse. Mahdollisista peruutuksista ilmoitetaan puhelimitse tai tekstiviestillä.

Vastaanotolle ei saa kuitenkaan tulla, jos on hengitystieinfektion oireita, on tullut ulkomaanmatkalta 2 viikon sisällä tai on määrätty eristykseen/karanteeniin.

Hengitystieoireista kärsivät asiakkaat ottavat tarvittaessa yhteyttä puhelimitse terveyspalveluiden neuvontaan 10023.

Asiakkaiden tulee huolehtia hyvästä hygieniasta eli pestä kädet huolellisesti vastaanotolle tullessa ja sieltä lähtiessä.

Tietoa koronatilanteesta:

https://www.tampere.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/terveyspalvelut/koronavirus.html

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

+++++++++++++++++++++

Kriittisillä aloilla työskentelevien pienet lapset voivat mennä kouluun.
Kartoitamme, keiden 1.-3.-luokkalaisten vanhemmat työskentelevät tällaisilla aloilla.
(julkaistu 17.3. klo 12.30)

Tämä tiedote koskee Tampereen steinerkoulun 1.–3.-luokkalaisten vanhempia.

Kartoitamme parhaillaan, keiden 1.–3. luokkalaisten vanhemmat ovat sellaisissa yhteiskunnan kannalta tärkeissä tehtävissä, että heidän lapsensa tulevat kouluun. 1.–3. -luokkalaisille järjestetään lähiopetus, jotta kriittisellä alalla työskentelevä vanhempi pääsee töihin.

Sisäministeriön mukaan tällaiseen ryhmään kuuluu henkilöstö, jonka merkittävyys yhteiskunnan toimintojen turvaamiseksi on suuri. Tällaisia toimintoja ovat terveydenhuolto; sairaalat ja apteekit. Aloja ovat myös rajojen suojaaminen, yleinen järjestys ja turvallisuus sekä pelastustoimi. Tämä siis koskee lääkäreitä, sairaanhoitajia, poliiseja, palomiehiä, ensihoitohenkilöstöä, rajavartijoita, eri pelastajia ja hätäkeskuspäivystäjiä sekä huoltovarmuuden parissa työskenteleviä.

Tähän ryhmään saattavat kuulua myös yhteiskunnan infrastruktuuria ylläpitävät henkilöt sähkö-, lämpö-, vesi- ja viemärilaitoksilla sekä tietojärjestelmien toimivuudesta vastaavat. Sosiaalialoilla voi myös olla tällaisia tehtäviä. Myös palvelualoilla, kuten ruokakaupoissa, henkilöstöä saattaa kuulua tähän ryhmään.

1.–3.-luokkalaisen vanhempi

 • Jos tiedät kuuluvasi tähän ryhmään, eikä lapsesi voi olla pois koulusta, ilmoita se meille Wilmassa viestinä rehtori Simo Taimille. Kirjoita viestiin oma nimesi, kouluun tulevan lapsesi nimi ja luokka. Ilmoita myös aamupäivä- ja iltapäivähoidon tarve.
 • Jos olet epävarma, kuulutko tähän ryhmään vai et, kysy sitä työnantajaltasi. Jos kuulut, ilmoita siitä Wilmassa rehtori Simo Taimille: oma nimi, lapsen nimi, luokka. Ilmoita myös aamupäivä- ja iltapäivähoidon tarve.
 • Jos sinulla ei ole pääsyä Wilmaan, ilmoita sähköpostitse osoitteeseen simo.taimitampereensteinerkoulufi Ilmoita myös aamupäivä- ja iltapäivähoidon tarve.
 • Jos sinulla ei ole välittömästi käytettävissä sähköpostia, voit lähettää lapsesi tiedot Simo Taimin puhelimeen tekstiviestillä 050 918 4345. Ilmoita myös aamupäivä- ja iltapäivähoidon tarve.

Ilmoitathan tiedot tänään 17.3. kello 16 mennessä.

Tampereen steinerkoulu
Simo Taimi, rehtori
Sarita Mäkelä, toiminnanjohtaja

+++++++++++++++++++++++++++++++++++

Koulumme suljetaan keskiviikkona 18.3.
Ylioppilaskokeet toteutetaan tiivistetyssä aikataulussa
(julkaistu 16.3. klo 18.30)

Suljemme Tampereen steinerkoulun keskiviikkona 18.3. Suomen hallituksen linjauksen mukaisesti. Koulu on kiinni 13. huhtikuuta 2020 asti. Teerentien esiopetus jatkaa.

Koulujen, oppilaitosten, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sekä kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilat suljetaan ja lähiopetus niissä keskeytetään. Poikkeuksellisesti kuitenkin järjestetään koulussa järjestettävä esiopetus sekä perusopetuksen 1-3 luokkien lähiopetus iltapäivähoitoineen niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla.

Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville, kuitenkin niin että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät näin.

Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään toiminnassa. Näin turvataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lasten pääsy varhaiskasvatukseen ja mahdollistetaan vanhemmille työssäkäynti. Valtioneuvosto linjaa, että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin.

Lähiopetuksen sijaan kaikkien yliopistojen, ammattikorkeakoulujen sekä ammatillisen koulutuksen, lukiokoulutuksen ja perusopetuksen järjestäjien opetus ja ohjaus järjestetään mahdollisimman laajalti vaihtoehtoisilla tavoilla, muun muassa etäopiskelua, erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä ja -ratkaisuja sekä tarvittaessa itsenäistä opiskelua hyödyntäen.

Ylioppilastutkinnon kokeet toteutetaan 13.3.2020 julkaistussa tiivistetyssä aikataulussa 23.3.2020 mennessä huomioiden terveysviranomaisten antamat määräykset.

Julkiset kokoontumiset rajoitetaan kymmeneen henkilöön ja tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla suositellaan välttämään.

Pyydämme oppilaita ottamaan oppimateriaalinsa kotiin. Luethan Wilmaa luokka- ja oppilaskohtaisten tietojen saamiseksi. Tarkempaa koulu/luokkakohtaista informaatiota tulee huomenna.

Koulun henkilökunta on normaalisti töissä joko koululla tai etänä.

Tampereen steinerkoulu
Vesa Turvanen, rehtori
Simo Taimi, rehtori
Sarita Mäkelä, toiminnanjohtaja

++++++++++++++++

Terveydenhuollon antamat ohjeet 16.3. klo 10

Koulumme oppilas
Jos sinulla on yskää, nuhaa, kurkkukipua tai kuumetta, 
älä tule terveydenhoitajalle 
vaan kerro opettajalle ja ottakaa yhdessä yhteyttä kotiin.

Aikuiset,
älkää tulko vastaanotolle 

jos sinulla tai lapsellasi on hengitystieoireita (nuhaa, yskää, kurkkukipua tai kuumetta), vaan olkaa yhteydessä puhelimitse.

Jos epäilet koronavirustartuntaa, toimi näin
Jos sinulla on vain lieviä hengitystietulehduksen oireita, sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveyspalveluihin. 
Noudata yleisiä hengitystietulehduksen hoito-ohjeita. Ole kotona niin kauan kuin sinulla on oireita sekä yksi oireeton päivä.

Jos vointisi heikkenee etkä pärjää kotihoito-ohjeilla, ota yhteyttä terveyspalveluihin.
• Soita omalle terveysasemallesi tai terveyspalvelujen neuvontaan numeroon 03 10023 tai 03 5657 0023 (joka päivä klo 7 - 22). Kuulo- ja puhevammaiset voivat lähettää tekstiviestin terveyspalvelujen neuvontaan numeroon 040 639 7700 (joka päivä klo 7 - 22).
• Kun terveyspalvelujen neuvonta on kiinni, soita Taysin koronaviruksen neuvontanumeroon 03 311 65333, joka on avoinna ympäri vuorokauden.

Kouluterveydenhoitaja
Tarja Taimi

+++++++++++++++++++

Koulutuksen järjestämiseen muutoksia maanantaista 16.3. alkaen
Lukiolaiset etäopetukseen, yläluokkalaisilla mahdollisuus siihen (julkaistu 14.3. klo 17.30)

Yläluokat:
Koronavirustartunnan leviämisen hillitsemiseksi siirrymme Tampereen kaupungin linjauksen mukaisesti tarjoamaan etäopetusta vuosiluokilla 7–9 ainakin ajanjaksolla 16.-27.3.2020. Samalla tarjoamme yläluokille mahdollisuuden lähiopetukseen koululla.

Etäopetus otetaan käyttöön ylemmillä vuosiluokilla, koska näiden vuosiluokkien oppilaat ovat parhaiten valmiita etäopetuksen edellytyksiin. Etäopetuksessa päivittäinen työskentely aloitetaan opettajan yhteydenotolla Wilman välityksellä oppilaan aamun ensimmäisen lukujärjestyksen mukaisen oppitunnin aikana. Lähiopetukseen osallistuva oppilas voi saapua koululle oman voimassaolevan lukujärjestyksen mukaan. Opettajat seuraavat oppilaiden osallistumista opetukseen päivittäin.

9-luokkalaisten terveystarkastukset jatkuvat normaalisti kutsujen mukaan.

Lukiolaiset:
Lukio-opetuksessa siirrytään etäopetukseen maanantaista 16.3. lähtien ainakin 3.4. asti. Ylioppilaskirjoitukset jatkuvat koko ensi viikon aiemman ilmoituksen mukaisesti.

Alaluokat:
Koulumme vuosiluokat 1–6 jatkavat toimintaansa normaalisti lähiopetuksessa.

Ruokailu:
Kaikki oppilaat voivat myös osallistua kouluruokailuun tavalliseen tapaan riippumatta siitä, ovatko he etäopetuksessa vai koulussa.

Henkilökunta:

Kaikki opettajat ja muu henkilökunta työskentelevät etäopetusjakson aikana pääsääntöisesti omalla koululla.
Muistathan pitää kuitenkin oman ja muiden terveyden etusijalla ja jäädä kotiin, jos hengitystieoireita on.
Mahdollisista muutoksista ja tarkennuksista ohjeistuksiin ilmoitetaan tarvittaessa.

Tampereen steinerkoulu,
Vesa Turvanen, rehtori
Simo Taimi, rehtori
Sarita Mäkelä, toiminnanjohtaja

++++++++++++++

Kouluyhdistyksen kokous keskiviikkona 18.3. on peruttu (julkaistu 13.3. klo 17.30)

Tampereen Steiner -kouluyhdistyksen ylimääräinen kokous 18.3.2020 perutaan. Se siirretään pidettäväksi myöhempänä ajankohtana. Uudesta ajasta tiedotetaan.
Suomessa vallitsevan tartuntatautivaaran vuoksi isompia tapahtumia ei saa järjestää toukokuun loppuun ulottuvana aikana. Samalla suositellaan, ettei muita pienempiäkään tapahtumia järjestetä.

Tiedotus
Tampereen steinerkoulu

+++++++++++++++++++

Tilannepäivitys 13.3. klo 12.15 koronavirukseen liittyen

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ohjeistuksen mukaan Norjasta maanantaina palaavat 7A-luokan oppilaat ovat etäopetuksessa tämän hetkisen arvion mukaan kaksi viikkoa paluunsa jälkeen. Mukana olleet opettajat ovat vastaavan ajan etätyössä.

12-luokkalaisten kulttuurimatkojen siirtämistä myöhempään ajankohtaan selvitellään. Asiasta tiedotetaan alkuviikosta.

Myöskin näytelmäesitysten siirtoa harkitaan. Asiasta tiedotetaan lisää maanantaina.

Steinerkoulun tiloissa tapahtuva harrastustoiminta keskeytetään toistaiseksi.

Jos oppilas tuntee olonsa vähänkään flunssaiseksi, pitää jäädä kotiin. Henkilökunta on töissä, mutta jää kotiin, jos hengitystieoireita tulee. Suosimme etätyötä, jos sen tekeminen on mahdollista.

Mahdollisten tulevien erityisjärjestelyiden vuoksi olisi oppilaiden ja opiskelijoiden hyvä ottaa pääosa koulukirjoista ja muista opetusmateriaaleista kotiin.

Huoltajien tulee varmistaa, että koulun hallintojärjestelmissä (Wilma) on oltava ajanmukaiset yhteystiedot. Seuratkaa Wilmaa ja koulun nettisivuja.

Suomen hallituksen ilmoittamien rajoitustoimien perusteella Tampereen kaupunki on 12.3. linjannut seuraavia kaupungin toimintaan liittyviä muutoksia, joita myös Tampereen steinerkoulu noudattaa.

 • Yli 500 henkilön tapahtumat perutaan toukokuun loppuun saakka.
 • Suositellaan, ettei muita pienempiäkään tapahtumia järjestetä.
 • Päiväkodit ja koulut eivät tee matkoja edes kotimaassa.
 • Päiväkotien ja koulujen järjestämät retket sisätiloihin perutaan, metsäretket tai muut vastaavat retket Tampereella ovat sallittuja
 • Päiväkoteihin ja kouluihin ei oteta vastaan vierailijaryhmiä.
 • Suositellaan rajoittamaan myös muuta ei - välttämätöntä toimintaa, kuten lähikontakteja harrastustoiminnassa ja muulla vapaa-ajalla.
 • Kasvatus- ja opetuspalveluissa järjestettävä harrastava iltapäivätoiminta keskeytetään.

Tampereen steinerkoulu
Vesa Turvanen, rehtori
Sarita Mäkelä, toiminnanjohtaja

++++++++++++++++++++++++

Koronavirukseen (COVID-19) liittyvien toimintaohjeiden päivitys 10.3.2020 (julkaistu aiemmin Wilma-viestissä)

Tampereen kaupungin johtoryhmä päätti 10.3., että päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten ulkomaille suuntautuvat matkat perutaan toukokuun loppuun asti. Peruutus koskee myös ulkomailta suuntautuvien oppilaiden matkoja Tampereen päiväkoteihin, kouluihin ja oppilaitoksiin. Tampereen steinerkoulun 7B-luokan Norjan-matka on siirretty ensi lukuvuoteen. 12-luokkalaisten kulttuurimatkojen osalta tilannetta seurataan ja päätös tehdään lähempänä matkojen ajankohtaa.

Huoltajien tulee varmistaa, että koulun hallintojärjestelmissä (Wilma) on oltava ajanmukaiset yhteystiedot.

PSHP on linjannut, että hengitystieoireisena ei tule mennä kouluun tai päiväkotiin.

Tilannekuvaa ylläpitää:

Lapsille ja nuorille tulee korostaa hyvää käsihygieniaa terveysviranomaisten suositusten mukaisesti.

Tampereen steinerkoulu
Simo Taimi, rehtori
Vesa Turvanen, rehtori