Vastuullisuus

Kunnioitamme ympäristöä ja itseämme kestävillä ratkaisuilla. Oppilasravintola Timjamin kaikki toiminta perustuu laajaan kokonaisvastuullisuuteen ja kestäviin ratkaisuihin.

Sosiaalista vastuuta kannamme mm. osuuskuntamuotoisella oppilasravintolalla. Kaikki täysi-ikäiset voivat liittyä jäseniksi, ja olla näin mukana päätöksenteossa. Organisaatio on matala, ja yhteisiä asioita voidaan hoitaa joustavasti kasvotusten ja yhdessä kehittäen. Hankintasopimukset lähituottajien kanssa parantavat aluetaloutta ja jättävät rahaa Pirkanmaalle.

Ekologisen vastuullisuuden näkyvin osa on runsas luomutuotettujen raaka-aineiden käyttö. Yli 80% Timjamin hankinnoista on luomua, mistä tunnustuksena myös useampi luomunkäytön Suomen mestaruus. Keittiössä omavalmistus, erävalmistus, jatkuva reseptiikan kehittäminen ja sesonkiajattelu ovat itsestäänselvä osa vastuullista arkea.

Yksi merkittävä ekologinen teko on tarjottimien poistaminen ruokalinjastosta. Veden ja energian säästö ovat huomattavia. Astiahuollosta vapautuva työaika voidaan käyttää paremmin asiakaspalveluun.

Vastuulliseen kouluruokailuun kuuluu myös laajempi huolehtiminen maapallon tulevaisuudesta, maaperän kunnosta ja lajien monimuotoisuudesta. Yksi vaikuttamiskeino on kasvisruokien lisääminen ja punaisen lihan vähentäminen ruokalistalla. Haluammekin Timjamissa tarjota mahdollisuuden myös kasvisruokiin tutustumiseen: kasvisruoka on kaikille vapaasti otettavissa.

Tunnemme vastuumme myös ruokakasvattajina. Vuodenkierto juhlineen sekä ruoka- ja tapakulttuurista viestiminen ovat meille tärkeitä. Oppilaat pääsevät halutessaan myös mukaan suunnittelemaan ja toteuttamaan teemojen koristeluja sekä ohjelmaa.

Tavoitteemme on, että asiakkaillamme olisi terve suhde ruokaan, käsitys monipuolisesta ravitsemuksesta, kyky kertoa rakentavasti omista ruokatoiveista, kunnioitus ruokaa ja sen tekijöitä kohtaan sekä hyvät pöytätavat.

Olemme kasvatuskumppaneita omalla ammattitaidollamme. Valmistamme täysipainoista, ravitsevaa ja maukasta ruokaa kaikille asiakkailemme. Myös kahvion tuotteet on valittu vastuullisesti ja auttavat jaksamaan.

Ruokahävikin minimoinitiin pyrimme oikealla ruokalistasuunnittelulla ja reseptiikalla. Jokaisella ruokailijalla on myös oma vastuunsa: ruokaa ei oteta enempää kuin jaksaa syödä. Roskiin heitetty ruoka on rahaa, ja mitätöi sen työn, jota ruuan tuottajat, jalostajat ja keittiön väki ovat tehneet.

Kehitetään kouluruokailua yhdessä!