Esikoulu


Esiopetuksemme tehtävä ja tavoitteet

Steinerpedagogisen esiopetuksen tehtävänä on

  • vaalia lapsen tervettä kehitystä ja kasvurauhaa
  • edistää lapsen suotuisia kasvu-, kehitys- ja oppimisedellytyksiä
  • tukea ja seurata lapsen fyysistä, psyykkistä, sosioemotionaalista ja kognitiivista kehitystä ja pyrkiä ennalta ehkäisemään näillä alueilla mahdollisesti ilmeneviä vaikeuksia
  • edistää lapsen kasvua ihmisyyteen ja ohjata lasta toisten ihmisten arvostamiseen.

Kysy lisätietoja tai varaa tutustumiskäynti

Steinerpedagogisen esiopetuksen tavoitteena on vastata esiopetusikäisen omaleimaiseen kehitysvaiheeseen ja sen erityistarpeisiin sekä kunkin lapsen yksilöllisiin tarpeisiin. Esiopetuksen yleisenä tavoitteena on

  • oppimisen ilon ja innostuksen säilyminen ja vahvistuminen
  • terveen itsetunnon ja myönteisen minäkuvan vahvistuminen
  • sosiaalisten taitojen kehittyminen

Tutustu esiopetuksen opetussuunnitelmaan tästä: esiopetuksen opetussuunnitelma 

Mistä kaikki alkoi?

"Miten me ollaan olemassa?"

Kysymysten, ihmettelyn ja oivallusten taito esiluokkalaisella on aivan mahtavaa! Kuunnelkaamme heitä ja heidän vastauksiaan runsaisiin kysymyksiin elämän mielekkyydestä – luovat vastaukset ovat huikeita. Esikoulu pyrkii antamaan lapselle mahdollisuuden terveeseen kasvuun. Kaikki sisältömme tavoittelee sitä, että lapsi voisi tarttua asioihin mielekkäällä tavalla. Niin, että posket punoittavat tekemisen riemusta. Kouluvalmiudet kypsyvät leikkimisen, leipomisen, maalaamisen, monipuolisen ja runsaan liikkeen, eurytmian, käsitöiden, satujen, nukketeatterin, siivoamisen ja laulujen lomassa kuten leipomamme pullat uunissa. Nyt on aika pestä ja kuivata kädet, kääriä hihat ylös, solmia essut. Kukahan solmii minun essuni – voisinkohan minä solmia kaverini essun? Vielä pitäisi löytää sopiva paikka kavereiden/touhun keskeltä. Hiphei – se löytyi.

Niin "miten me ollaan olemassa? Äidit synnytti. Kuka synnytti äidit? Äidit olivat isossa munassa ja sieltä tuli niitä monta kerrallaan. Avaruus ei voinut syntyä, se oli jo. Me kuitenkin tullaan aina uudelleen, niin mistä kaikki alkoi?" Odotelkaamme tarkoin korvin, ehkä saamme viimein puuttuvan lenkin.

Tervetuloa esiopetukseemme

Tervetuloa Tampereen steinerkoulun järjestämään esiopetukseen. Opetus tapahtuu koulun päärakennuksen vieressä olevassa tunnelmallisessa Huringissa, Tampereen steinerkoulun kampuksella.
Esiopetuksen lisäksi järjestämme aamu- ja iltapäivätoimintaa sitä tarvitseville esikoululaisille samoissa tiloissa.

Kerromme tässä muutamia poimintoja siitä, millainen ympäristö meillä on täynnä touhua ja lepoa. Vuodesta toiseen eskarilaistemme lempieläin on orava, joten keräämme syksyä varten ainakin seuraavat 12 käpyä.


1. Luonto on rikas
Ulkoilemme paljon pedagogisesti rikkaissa paikoissa. Lähellä on metsiä, järvi, pelto ja omenapuulehto. Eskarilaisten kasvu koulukykyisiksi tapahtuu aistien välityksellä. Kaikki elementit, avoimet aistit sekä mielenkiintoiset tapahtumat ovat luonnossa. 

2. Luontoa kasvaa
Isot kasvienkasvatuslaatikot löytävät paikkansa aivan eskarimme vierestä Huringinkallion etelärinteeltä. Alkuvoimaa kasvatetaan ensin sisällä ja kasvukautena ulkona, puutarhanhoidon ammattiosaamisella säestettynä.

3. Männyn siemen
”Eeeei, älä nyt naurata”, tokaisi eräs eskarilaisemme, kun istutimme purkkeihin männyn siemeniä ja kerroimme satavuotiaista männyistä. Lasten oivallus oli petäjääkin pitävämpi, kun ensimmäiset sirkkalehdet puskivat mullasta. Metsässä männyn juurakkoon oli kiva tehdä maja ja löytää uusia siemeniä isoihin oivalluksiin.

4. Kaarnaliikennettä
Eskarilaisten leikeissä esineillä ei ole vielä muotoa ja tarkoitusta. Käpykin voi olla mitä vaan. Joskus kaarnanpalan alla on enemmän elämää kuin Ratinassa. Lapset rauhoittuvat metsässä ja keksivät todella pienistä yksityiskohdista mahtavia leikkejä.

5. Miekkaleipää & kermavaahtoa
Miekkaleipä hieman levisi uunissa. Lisäksi mitään ei tapahtunut pitkään aikaan, kun vatkasimme kermaa. Lapset vispasivat ”litkua” peräkanaa ja pitkän aikaa. Suuri hetki koitti, kun litku lopulta julistautui kermavaahdoksi.

6. Omppuhilloa
Keräämme syksyllä omenat omasta omenapuulehdostamme ja teemme niistä hilloa. Käytämme omenaporaa, kuorimaveistä, kattilaa ja opimme samalla paljon sekä hillosta että elämästä.

7. Satumainen puuhapiha
Elokuussa tarjolla on satumainen puuhapiha. Suunnittelu on jo aloitettu, rakentaminen tapahtuu kesällä. Eskarilaiset työstävät kaikkea mihin koskevat. Se on kuningasvuottaan elävien lastemme oikeus. Aidatulla ja turvallisella pihallamme tapahtuu paljon, joten eilisen piha on varmasti erilainen kuin huomisen piha. Eskari-iässä lapselle kaikki on vielä mahdollista. Siksi Satumetsämme uusilla leikkivälineillä on pian tuhat tarinaa kerrottavana.

8. Mistä kaikki alkoi?
Eskarilaiset pohtivat, mistä kaikki alkoi. Juttu meni pian avaruuteen. Esko Valtaoja puhui illan televisio-ohjelmassa ihan samoista asioista kuin meidän eskarilaiset, sivistyssanoilla mutta kuitenkin. Ilmeisesti tähtitieteilijä on yhtä vapaa kuin lapsi.

9. Wau, kulttuuria
Kampusalueemme kulttuuritarjonta on omaa luokkaansa. Eskarilaisille soveltuvia näytelmiä, näyttelyitä ja tapahtumia on runsaasti. Meillä lapsi saa tavoitteen kasvaa. ”Wau, tuonne Tuhkimo-satunäytelmän lavalleko minäkin vielä joskus kasvan.”

10. Yksilönä yhteisössä
Vaikka Hurinki on esikoululaisten ikioma ja rauhallinen valtakunta, myös koululaisille on antoisaa, kun pihapiirissä näkyy joskus eskarikokoisia ilopillereitä. Yhteisössämme on dynamiikkaa, iloa ja vastuuta pienimmistä.

11. Lapsuuden suojaaminen
Eskarilaisten rauhan ja lapsuuden suojaaminen ovat steinerpedagogiikan ydintä. Ammattitaitoinen henkilökuntamme rakentaa lapsen kasvuun tilanteita, joissa tapahtuu ja tilanteita, joissa ei tapahdu. Lapset lepäävät tarinoiden äärellä.

12. Koulun portilla
Olemme perheiden kanssa kasvatuskumppaneita ja kehitämme lapsen kouluvalmiuksia yhdessä. Samalla rakennamme kestävää yhteistyötä myös lapsen kouluvuosien ajalle, koska me kaikki tiedämme, että steinerkoululainen saa niin paljon enemmän. Kasvatus- ja opetusalan osaaminen kampusalueellamme on erittäin laaja.

Yhteystiedot lukuvuonna 2021–2022

Esiluokan opettajat: Sinikka Mikkonen, Elina Mäenpää, Sarianna Sirén
045 275 3700 
Iltapäivähoitajat: Mervi Valasvaara ja Mirka Alfreds

Muotialantie 79–81
33800 Tampere

Kysy vapaita aloituspaikkoja syksyllä 2022 alkavaan opetukseen!

Lisätiedot ja tutustumiskäynnit
Järjestämme joustavasti tutustumiskäyntejä. Varaa oma tutustumisaikasi ja tule tutustumaan yhteisölliseen kouluumme ja sen moderneihin tiloihin.
Kysy lisätietoa tai varaa aika lomakkeella

Lisätiedot koulusihteeriltä
Mirja Räisänen
p. 050 322 9945
mirja.raisanen@tampereensteinerkoulu.fi

Hakulomakkeet
Esikoulun ja 1. luokan hakulomake