Kotitalousluokka2021

Oma kotitalousluokka tekisi niin hyvää

Tampereen steinerkoulu aloitti varainkeruun marraskuussa 2020 kotitalousluokan rakentamiseksi omalle koululle. Yksityishenkilöt, yritykset ja yhteisöt ovat tervetulleita lahjoittajiksi. Tässä jutussa kerromme keräyksemme syyt ja seuraukset ja maalaamme kuvan siitä, millaista kotitalousopetuksemme voisikaan olla omalla koululla, eikä Tampereen keskustassa vuokratiloissa. Keräys jatkuu koko kevätlukukauden 2021. Tehdään yhdessä lapsille luokka, jossa he oppivat tekemään hyvää nykyaikaisesti mutta perinteitä kunnioittaen. Lahjoitusohjeet näkyvät laitteesi ruudun koosta riippuen joko tuossa oikealla tai alimpana tämän artikkelin jälkeen.


TEKSTIT & RETROSEKTORI: MIIKA KAUKINEN

Joku jossain itkee juurettomuuteen survoutunutta sukupolvea. Eiväthän kaupunkilaisnuoret edes tiedä, mistä se ruoka markettiin tulee saatikka osaisivat jotain syötävää laittaa. Tampereen steinerkoulun kotitalousopettaja Maria Harjunheimo pitää nykynuoria sitä vastoin varsin fiksuina ja erittäin tiedostavina kuluttajina.

Harjunheimokin tietää aiheesta jotain, jos 15 vuotta kotitalousopettajuutta ja kymmenen vuotta kondiittorin tehtäviä katsotaan vakuudeksi.

– Käsillä tekeminen on se iso juttu niin oppilaille kuin minulle. On aina ollut. Jos tekemisen seurauksena saa jotain enemmän tai vähemmän maistuvaa, niin kotitaloustunti on paikkansa lunastanut. Yhdessä tehty retki valmiiseen ruokaan on yleensä hauska ja joskus aika tapahtumarikas.

Eikä köksänope taaskaan tiedä itkeäkö vai nauraa. Sekin kerta, kun leivinjauhetta meni taikinaan desi… Hän päättää kuitenkin kertoa lisää suunnittelun merkityksestä.

– Leipomoaikana tein muun muassa Eiffel-tornin näköisiä kakkuja, mutta nekin oli tarkasti suunniteltu. Samoin on kotitalousopetuksessa. Kaikki pitää olla etukäteen arvioitu, mitoitettu, laskettu, ostettu ja säilytetty, jotta itse opetus sujuu ja aikataulu pitää.

Millaisen kattauksen kotitalousopetus nuorelle antaa Tampereen steinerkoulussa?

– Kotitalouteen kuuluu niin paljon muuta kuin pelkkä ruuanlaitto. Eihän kukaan pyöritä kotia pelkällä ruualla vaan mukana ovat talous ja siivoaminen. Oman huoneen siivouskortti on just se, mistä vanhemmat laittavat peukkua ja josta nuoret eivät tykkää yhtään. Mutta se kuuluu tähän juttuun.

– Sitten tasapaino. Kotitalouden pitäisi olla myös kivaa. Ruuanlaitto on kivaa yhdessä. Teoriaa tarjoillaan sinne ruuanlaiton oheen sopivina siivuina. Nuorille jää kipinä tehdä kotona samaa ruokaa jollain toisella tapaa kuin ohjeissa. Voi tehdä testejä ja kokeilla makuyhdistelmiä. (juttu jatkuu kuvan jäkeen)

Tunneilla edetään näin

7.-luokkalaiset aloittavat kiehauttamisella, kuullottamisella, keittämisellä ja paistamisella sekä tietysti tiskaamisella ja siivoamisella. Tutustutaan hellaan tai oikeammin neljään erilaiseen hellaan.

– Vispipuuro puolukoista tai mustaherukoista. Omenapiirakka. Perunat, kananmunat, perusliharuuat. Aina kuitenkin mukaan jokin kasvisruoka, jotta kaikki pääsevät syömään. Vege syntyy eri ruoka-aineista aika pienellä vaivalla, Harjunheimo luettelee seiskojen menuun.

Työkaluvalikoima laajenee. 8.–9. -luokilla vaikeusastetta lisätään. Seuraavaksi ruskistetaan ja marinoidaan.

– Menussa voi olla jokin parempi kala tai vaativampi uuniruoka. Kuitenkin sellainen ruokalaji, jonka oppilaat saavat suunnitella itse. Kana on yleensä suosikki. Pizzaa ja tortillaa he tekevät muutenkin kotona, joten mitä sitä toistamaan tunneilla.

Ysiluokalla on edessä vaativamman kakun valmistus, esimerkiksi voileipäkakku. Tai oman rippijuhlan suunnittelu ruokalistoineen ja kahvituksineen. Työn alla on juhlapöydän kattaminen ja noutopöytätarjoilun kaksisuuntaisen linjaston suunnittelu.

– Lasagnea olemme tehneet ihan alusta aameneen asti. Lasagnelevyjä ihan siis pastamassasta. Hirveätä sotkemista, Harjunheimo nauraa.

Pöytätapoja on jo yhdeksän vuotta muutenkin opittu, steinerkoulussa kun ollaan.

– Tilannetajua sen sijaan pitää vähän opettaa. Että mikä sopii mihinkin tilanteeseen. Valitaan siis kanapee grillimakkaran sijaan, jos juhlaan tullaan sulkahattu päässä. (juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Käytännössä edetään näin

Kotitalousopetuksemme on ollut evakkoretkellään vuosikausia pitkin Tamperetta. Ensin ruotsalaisella koululla, sitten Hervannassa – Sampolassa ja Normaalikoululla pariinkin otteeseen.

Kolme viime vuotta kotitaloutta on opetettu Pirkanmaan Marttojen vuokratiloissa Tampellan alueella seitsemän kilometrin päässä. Kaikki oppilasryhmät joutuvat siirtymään keskustaan kotitaloustuntia varten. Julkisilla pelkkiin siirtymiin koululta Tampellaan ja takaisin tuhraantuu tunti.

– Marttojen tilat ovat upeat, mutta vuokratila keskustassa on käytännössä haastava, ellei jopa hankala. Kaikki opetuksessa käytettävät ruoka-aineet on vietävä paikan päälle ja sieltä pois myös hyvin säilyvät kuivat raaka-aineet kuten sokerit, jauhot, vihannekset, juurekset ja pastat. Auton peräkontti notkuu silkasta painosta, koska käytännössä jokaisella kerralla ruokaa tehdään noin 20:lle ihmiselle. Aikataulullisesti tämä on hankalaa siksi, että sama kantaminen on tehtävä myös takaisin koululle. Tarkka suunnittelu tietysti auttaa paluumatkoihin, mutta vain vähän.

Oman kylmäsäilytystilan puute on krooninen ja opettajien kotijääkaapitkin on valjastettu tähän työhön.

Omalla koululla toimivassa luokassa opetuksen suunnittelu olisi pikemminkin raaka-ainevaraston hallintaa eikä ruuan raahaamista paikasta toiseen. Kuljetuksen kannalta pienet pakkaukset ovat järkevimpiä. Suuret pakkaukset olisivat edullisempia, mutta säilytystilan puutteessa joudutaan ostamaan kalliimmalla.

Siirtymien aikatauluttaminen vaatii ylimääräistä suunnittelua myös loppusiivouksen osalta.

– Totta kai tunnin jälkeen kaikki siivoavat, oltiin missä tilassa hyvänsä, mutta täydellinen loppusiivous jää useimmiten opettajalle. Vuokratilassa oltaessa siihen ei tahdo riittää aika.

Tampereen steinerkoulun kotitalousluokan varainkeruu on alkanut. Luokkatila omassa koulussamme jo on, mutta normaalin luokan saneeraaminen kotitalousluokaksi tarvitsee lahjoitusvaroja. Kannatellaan siis yhdessä kotitalousevakkomme takaisin omaan kouluun. (juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Uusia tarinoita

Tarinat köksäntunneilta ovat varmaankin juuri niitä juttuja, jotka kukin muistaa aikuiseksi asti. Yleensä naurattaa kaikki, mikä meni pieleen. Sisäinen tyytyväisyyden hyrinä vallitsee yleensä silloin kun osaa. Harjunheimo ei vielä ole kirjoittanut köksän tuntien laitamilla tapahtuneista hämäristä tilanteista kirjaa, vaikka voisi.

– Mittatarkkuus tai sen puute. Siinä on monen jutun resepti. Juustosarvien teossa pyrittiin tasakokoiseen tuotantoon. Seiskaluokkalaiset kyllä huomasivat ja selvittivät myös syyt sille, miksi toisilla oli kaupasta ostetun näköisiä ja toisilla pellinkokoinen sulanut juustoläjä, Harjunheimo kertoo.

Kun ohjeessa oleva teelusikallinen leivinjauhetta muuttuu desilitraksi, ampaisee leivonnainen uunissa ensin kohti taivasta ja sitten lässähtää totaalisesti. On kuulemma testattu, ja lopputuloksena oli A4-kokoinen rusehtava kirjepaperi, jonka syömistä ei suositeltu.

– Ilmeisesti leivinjauhe ja vaniljasokeri ovat jotenkin naimisissa. Leivinjauheen tilalla on saatu maistella herkkää vaniljaa aika monessa lättänässä leivässä. Vaniljasokeria on suolan sijaan eksynyt myös perunamuusiin, joka oli elämys lihapyöryköiden ja ruskeakastikkeen kera.

– Steinerkoulu on perinteikkäästi tarinoiden pesä. Toivon, että kotitalouden tarinoita voisi luoda jatkossa myös vaikkapa englanniksi. Omassa kotitalousluokassa voisi opettaa myös useampi opettaja. Pikkuleipiä voi leipoa vieraalla kielellä ja terveystietoa opettaa syömällä. Oma tila antaisi todella paljon mahdollisuuksia koululle toteuttaa lasten monipuolista kasvatusta, Harjunheimo sanoo. (juttu loppuu tähän, mutta sinä voit jatkaa tarinaa osallistumalla keräykseen)

Lahjoitusohjeet näkyvät laitteesi ruudun koosta riippuen joko artikkelin oikealla puolella tai ihan alimpana tämän artikkelin jälkeen.


Näin lahjoitat

Tampereen steinerkoulu kerää varoja kotitalousluokan rakentamiseen omalle koululle osoitteeseen Muotialantie 79–81, Tampere.

Rahalahjoitus verkkopankissa:
Saaja: Tampereen Steiner -kouluyhdistys ry
Tili: FI35 5730 0820 2097 95
BIC: OKOYFIHH
Kirjoita viestiin: Kotitalousluokka.

Jos yritys haluaa lahjoittaa projektisuunnittelua, työtä, keittiökoneita tai muita varusteita:
Pyydämme yhteydenottoa kiinteistöpäällikkö Pete Lukkalaan pete.lukkalatampereensteinerkoulufi
tai puhelimella p. 0500 935115.

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Sarita Mäkelä
sarita.makelatampereensteinerkoulufi

Rahankeräysluvan numero:
RA/2020/974